ApuntS núm 20

Apunts Butlleti CEM 20 1

Editorial

Posted in ApuntS núm 20

En aquest butlletí us donem compte dels resultats assolits en l’excavació arqueològica a Santa Margarida el 2021, a la vegada que ens remetem retrospectivament al 1981, ja que aquest setembre es van complir els 40 anys de l’inici de l’excavació programada al jaciment. La situació sanitària no ens va permetre fer les Jornades de Portes Obertes, que hem substituït amb la presentació de vídeos setmanals de les excavacions a Sant Genís de Rocafort i a Santa Margarida, i per tant no ho vam poder celebrar en el lloc i en el moment que desitjàvem.

PAS A PAS

Posted in ApuntS núm 20

L’arqueologia va néixer a redós d’una curiositat pel passat focalitzada en l’objecte i, per tant, amb un pes destacat del col·leccionisme. L’arqueologia avui s’ha tecnificat enormement, però la seva condició de ciència no l’ha adquirit per les eines que utilitza, sinó pels conceptes sobre els quals sustenta la seva acció i es defineixen els objectius. Aquest canvi, del col·leccionisme a la ciència, transcendeix l’objecte, que esdevé font històrica juntament amb tot allò que constitueix el jaciment arqueològic.

A CASA NOSTRA: Arqueologia sota la cendra

Posted in ApuntS núm 20

CEM2021 12 20 010 Durant unes quantes setmanes des del CEM hem recorregut bona part de la zona afectada per l’incendi que el passat mes de juliol va arrasar bona part de la riquesa forestal de la serra de l’Ataix i les Torretes, ja de per sí en una situació precària per les moltes pressions que ha patit la zona. Diverses sortides de reconeixement, que encara continuarem en els proers mesos, ens han permès identificar un seguit d’elements patrimonials que cal posar en valor i preservar. Justament en el número 19 d’aquesta publicació parlàvem del paisatge com a document històric, tot assenyalant com l'activitat humana acumula sobre el territori traces que documenten la configuració de les societats que les han generat.

ES POT FER: Una oportunitat que no es pot deixar passar

Posted in ApuntS núm 20

Els efectes destructors de l’incendi del juliol passat a la serra de l’Ataix i les Torretes han suposat, per contra, la possibilitat de documentar un destacat nombre d’elements de patrimoni d’una importància notable dins la història del Martorell preindustrial. Fins al moment de l’incendi una vegetació descontrolada havia anat cobrint i fent invisibles i inaccessibles elements com camins històrics, fonts, barraques de vinya, marges de pedra seca, construccions històriques, pedreres, etc., fruit tots ells de l’activitat que es desenvolupava a la muntanya quan aquesta no era un espai forestal residual.

A CASA NOSTRA: Santa Margarida

Posted in ApuntS núm 20

CEM2021 12 20 006 La recuperació i realització d’excavacions arqueològiques a Santa Margarida tenen un lligam indissociable amb l’origen i creació del Centre d’Estudis Martorellencs. Jurídicament el CEM es va constituir el 4 d’octubre de 1986. Ara bé, el germen de la creació i l’inici del seu funcionament regular l’hem de dur al 1972 quan es comença la recuperació i primers sondejos arqueològics a Santa Margarida. El desencadenant de tot plegat va ser la carta al director de l’historiador Antoni Pladevall que va publicar la revista SOLC el novembre de 1970. L’autor donava a conèixer la descoberta d’un plec documental de 1300 – 1329 a l’arxiu de la Cúria Fumada de Vic que, d’una vegada per totes, arraconava l’atribució del monestir de Sant Genís de Rocafort a l’orde del Temple i dibuixava les línies mestres de la història del priorat que posteriorment estudiaria en detall Josep Baucells.

Altres webs del CEM

banner SM Baner JAmat Baner Farmacia Baner cami Montserrat