Aquest any 2017 finalitza el programa quadriennal d’excavació a Santa Margarida, el qual tenia un delsAquest any 201 7 finalitza el programa quadriennal d’excavació a Santa Margarida, el qual tenia un delsfocus d’actuació en l’ampliació de l’àrea d’excavació a partir de la informació proporcionada per les prospeccions geològiques i de georadar, alhora que verificar-ne la fiabilitat. D’acord amb això, l’excavació ha estat ampliada pels costats oest, nord i est, a l’entorn de l’edifici de l’església romànica.
Aquesta ampliació respon a la necessitat d’estudiar unes restes arqueològiques que per les seves característiquesera imprescindible excavar de forma extensa. En cas contrari, la complexitat del treball s’incrementava,dificultant la interpretació de les estructures i la identificació de la seqüència cronològica.Aquest programa no es tancarà fins a finals d’aquest any, moment en el qual disposarem ja de dades antropològiquesd’alguns dels individus recuperats pertanyents a diferents fases de necròpolis. Disposaremtambé dels resultats de datacions mitjançant radiocarboni i dels estudis de materials ceràmics, entre d’altres.
Paral·lelament haurem completat la implementació de la normalització dels procediments de treball i de registre arqueològic a través del projecte SigArq, en el qual col·labora el CEM, juntament amb l’empresa Sistemes de Gestió de Patrimoni i el Laboratori d’Informació Geogràfica i Teledetecció de la UAB.
També haurem completat la fase experimental en l’aplicació de tècniques de registre arqueològic en 3D a partir de la imatge digital, impulsant així Santa Margarida com un espai de referència en la innovació metodològica i la formació en la recerca arqueològica.