Llegeix el núm. 12 del nostre Butlletí APUNTSLes fonts són la manifestació d'un sistema molt complex en el qual interactuen els factors climàtics i geològics. La transcendència de l'aigua pel que fa a l'existència de la vida ha fet que la presència de fonts hagi estat determinant en l'emplaçament dels assentaments humans.

Avui la tecnologia ens porta l'aigua conduïda directament a casa, quasi sense cap preocupació que no sigui el volum de les reserves per al seu consum. Aquest fet, juntament amb la incertesa sobre les condicions sanitàries de les aigües de les fonts naturals, així com la pressió comercial de les empreses

embotelladores, ens ha dut a un allunyament progressiu de la font i de la vida que es desenvolupava al seu entorn, com a espai de trobada i lúdic.

La font ens parla de la nostra història, però per damunt de tot, constitueix un indicador més de la pèrdua de qualitat ambiental, de la degradació del territori i dels recursos naturals.

Avui a Martorell, com en molts altres indrets, moltes fonts de les que assenyalem al mapa i mostrem en imatges, han desaparegut, fins a l'oblit del seu emplaçament, o havent quedat totalment eixutes i abandonades.

La recuperació de la font i de la infraestructura associada, com ara una mina, constitueix una acció de recuperació del nostre patrimoni, però la de l'aqüífer
que l'alimenta és una actuació que hem de vincular directament a la protecció del nostre medi i,en conseqüència, de nosaltres mateixos.