Llegeix el núm. 12 del nostre Butlletí APUNTS 

Rosario Navarro Saez.

El llibre de García Trócoli fa un any que va sortir a la llum i, des d’aleshores ha recorregut una llarga singladura d’exitoses presentacions, des de la ciutat de Barcelona, on transcorre una part de l’acció, fins a diferents localitats del Baix Llobregat, ja que el protagonista d’aquesta obra és, en definitiva, el riu Llobregat, l’antic Rubricatus. I Rubricatus, voldir roig, pel color de les seves aigües, que l’agafen de les argiles rogenques. Les mateixes que marquen l’horitzó visual de Martorell pel nord.

El passat 28 de setembre de 201 7 vam tenir la fortuna de presentar, en nom del CEM, aquest magnífic llibre, per invitació de la Biblioteca i l’ajuntament de Martorell. Diem fortuna perquè Isabel García Trócoli va ser alumna destacada de l’assignatura d’Història de Roma i, amés, va participar a les excavacions de Santa Margarida. Amb un curriculum vitae que no ha deixat d’incrementar-se, del que cal valorar la seva tasca com a traductora de manuals de referència en l’àmbit universitari, com el d’E.Harris, sobre principis d’estratigrafia arqueològica.

El títol ens podria fer pensar que la geografia tractada seria únicament la de Barcino i el seu territori, del que García Trócoli dona sobrades mostres de conèixer-ho molt bé, i d’haver-s’ho “patejat”, gràcies a la seva doble faceta d’historiadora i arqueòloga. En realitat, és un relat de viatges per on transcorre la vida del personatge principal (Luci Celi), al llarg de cinc llibres i cinquanta capítols. Ens porta a l’opulenta Roma, la dels monuments i cerimonials ostentosos, amb mercaderies de tot arreu; a la Biblioteca d’Alexandria plena de savis, i a un Egipte desconegut, el de les mines d’or, amb tanta gent explotada pels romans; i finalment arribem a Germania, a aquelles fronteres inhòspites i de clima força advers. Al capítol Vè,L. Celi el tenim de nou a Barcino, després de 15 anys d’absència. Així que, com diu l’autora, aquesta no és una novelVla de romans a l’ús.

Amb gran domini de la ficció literària, en aquesta novelVla arribarà a omplir els grans buits que les dades històriques i arqueològiques ens han deixat, però ho fa amb rigor i força coherència, convertint les situacions, inclús més insignificants, en força creïbles. A més molts dels noms que apareixen a la novelVla són autèntics, trets de l’epigrafia.