Llegeix el núm. 18 (desembre 2020) del nostre Butlletí APUNTS

Slider

2021

La complexitat de la situació sanitària ens fa plantejar-nos el 2021 com un any si no com ha estat el 2020, sí des d’una perspectiva de transició que no permetrà encara una presencialitat plena i, per tant, limitarà el format de les activitats que programem.

L’experiència de 2020 ens permet però planificar el desenvolupament de les campanyes d’excavació a Sant Genís i a Santa Margarida, que preveiem respectivament dins els mesos d’abril i juliol. Amb tot, el seu format serà similar al d’enguany, de manera que els treballs a Sant Genís seran executats per l’equip de recerca del CEM i professionals de l’arqueologia, mentre que els de Santa Margarida sí que incorporaran un nombre reduït d’estudiants d’Arqueologia en pràctiques de la Universitat de Barcelona, d’acord amb el conveni que el CEM té establert amb aquesta institució.

En paral·lel seguirem treballant en propostes que es puguin desenvolupar de forma presencial o telemàtica, segons les circumstàncies, ja siguin les jornades de portes obertes a les excavacions arqueològiques, itineraris geològics, exposicions, activitats formatives, etc.

També per aquest 2021 preveiem la presentació d’algunes noves publicacions que en part també s’han vist afectades en la seva preparació. Una monografia i un quadern sobre el Pont del Diable, i el volum sobre el Martorell del segle XVII constitueixen els tres principals treballs que es troben en procés d’elaboració ja força avançat.

BON ANY 2021Jun25

Campanyes d'excavació arqueològica a Sant Genís de Rocafort i Santa Margarida

Des del dimarts 25 de juny i fins el divendres 26 de juliol es desenvoluparan en aquests dos jaciments les campanyes d'excavació arqueològica que impulsa el Centre d'Estudis Martorellencs, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i amb el suport de l'ajuntament de Martorell i la Generalitat de Catalunya.

Enguany serà el segon del projecte de quatre anys de duració, que amplia la recerca a Santa Margarida al conjunt del territori de l'antic Priorat de Sant Genís de Rocafort i incorpora a la recerca arqueològica les restes del monestir de Sant Genís.

Setmanalment us farem arribar un butlletí electrònic amb informació sobre el desenvolupament dels treballs, que podreu conèixer de forma directa visitant-nos en les Jornades de Portes Obertes que hem programat per a cada jaciment.

Del 25 de juny al 6 de juliol
Monestir de Sant Genís de Rocafort

Tot i ser conegut popularment com a Castell de Rocafort, les restes que coronen el turo corresponen a les d'un monestir fundat l'any 1042.

Al llarg de dues setmanes l'equip de recerca del projecte hi estarà treballant per aprofundir en l'estudi de les restes conservades, ampliant així el nostre coneixement sobre el propi monestir i el monaquisme medieval.

El dia 30 de juny celebrarem la Jornada de Portes Obertes, que permetran visitar l'excavació i veure els primers resultats.

Del 8 al 26 de juliol
Jaciment de Santa Margarida

Després de les dues setmanes de treball de camp programades a Sant Genís, el 8 de juliol encetarem la campanya al jaciment de Santa Margarida.

Aquí es donarà continuïtat a l'excavació en el punt en el qual es va deixar l'any 2018. L'estudi del sector situat davant la façana de l'església centrarà la major part del treball, si bé es prosseguiran també al costat nord.

Per altra banda, seguirem treballant en la preparació de l'excavació en nous sectors, especialment el que molt versemblantment ocupava la necròpolis altmedieval.

El dia 24 de juliol celebrarem la Jornada de Portes Obertes, on donarem a conèixer els resultats dels treballs d'enguany i presentarem el potencial de l'aplicació de les tecnologies digitals a la recerca arqueològica i a la difusió del patrimoni.

Altres webs del CEM

banner SM Baner JAmat Baner Farmacia Baner cami Montserrat