Des del dilluns 25 de juny i fins el divendres 27 de juliol es desenvoluparan en aquests dos jaciments les campanyes d'excavació arqueològica que impulsa el Centre d'Estudis Martorellencs, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i amb el suport de l'ajuntament de Martorell i la Generalitat de Catalunya.
Des del CEM hem presentat tres propostes a la convocatòria de pres-supostos participatius de l’ajuntament de Martorell: Fer més accessible el refugi antiaeri de la plaça de la Vila; Redacció del projecte de restauració del conjunt arqueològic de Santa Margarida; i Recuperació de la vil·la ro-mana de Martorell – Enllaç.
Al CEM hem iniciat els preparatius per activar les campanyes d’excavació arqueològica que habitualment portem a terme durant l’estiu. Enguany és previst d’ampliar aquesta activitat ja que a la recerca que habitualment es desenvolupa al jaciment de Santa Margarida, enguany s’afegirà la del monestir de Sant Genís de Rocafort.
Com cada any des de la creació del Grau d'Arqueologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, els passats dies 6 i 1 3 d’abril alumnes de primer curs van ser al jaciment de Santa Margarida per realitzar les pràctiques de dibuix arqueològic de camp. Per a això, amb l'assessorament de membres del Centre d'Estudis Martorellencs, van estar treballant tant en l’ús de l'estació total, com en la realització de planimetries amb mitjans manuals.
El 25 de juliol de 2018 vam celebrar una nova Jornada de portes obertes a l’excavació arqueològica a Santa Margarida. L’activitat va comptar amb 145 participants. Es va presentar també el núm. 10 d'Apunts, monogràfic sobre les excavacions a Sant Genís i Santa Margarida.El 25 de juliol de 2018 vam celebrar una nova Jornada de portes obertes a l’excavació arqueològica a Santa Margarida. L’activitat va comptar amb 145 participants. Es va presentar també el núm. 10 d'Apunts, monogràfic sobre les excavacions a Sant Genís i Santa Margarida.
El Centre d'Estudis Martorellencs, juntament amb el Grampub i Sistemes de Gestió de Patrimoni SCCL, presents en el OPEN SCIENCE & THE HUMANITIES CONFERENCE 2018 que se celebra aquests dies a la Universitat de Barcelona, presentant tres interessants posters sobre gestió de la informació en projectes històric arqueològics en els quals participen.
A les 12 del migdia del dia 29 d’abril, coincidint amb la celebració de la Fira, es va presentar el número 9 d’aquest butlletí, coincidint amb la inauguració de l’exposició Píndoles d’Història i Patri-moni: Fonts i aigua subterrània a Martorell. Una exposició de petit format sobre un patrimoni fonamental i present constantment a la nostra vida, i alhora oblidat.
També, el dissabte 7 d’abril, els alumnes del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona van ser a Santa Margarida, en aquest cas per a dur a terme una cocció experimental de ceràmica seguint tècniques pròpies de la prehistòria.
Un any més el CEM ha estat present a la Fira del Llibre i de les entitats, el passat 23 d’abril, oferint informació sobre les activitats que duem a terme i posant a la venda les publicacions editades en els darrers anys.
En els propers mesos el Centre d’Estudis Martorellencs serà present en diversos congressos. El proper mes de maig participant a l’Homenatge al Dr. Alberto López Mullor, amb la pre-sentació de la comunicació “L'arqueo-logia de l'arquitectura aplicada a les es-glésies de Santa Margarida i Sant Genís del Priorat Rocafort (Martorell)”.