Centre d'Estudis Martorellencs

Base de dades bibliogràfica

La historiografia sobre Martorell és extensa, malgrat que Martorell no hagi estat especialment prolífic en publicacions de caràcter històric en els darrers anys, fins a la represa de publicacions del Centre d’Estudis Martorellencs el 2009.

 

Amb independència d’això, tant per la recerca arqueològica desenvolupada especialment a Santa Margarida, però no de forma única, com pel treball d’altres investigadors, les dades d’interès històric han anat apareixent en capítols de monografies, articles de revista, actes de congressos i jornades… Alhora cal prendre en consideració els articles que poden ser d’interès i que es troben en publicacions martorellenques que actualment ja no s’editen, com Semanario Martorell, Vida Parroquial, Solc, L’Observador, etc. Tot plegat fa que el coneixement de la bibliografia existent i la seva localització esdevinguin una tasca complicada.

 

Internet ha obert noves possibilitats pel que fa a la localització i consulta bibliogràfica. Per a la història local cal destacar el projecte SIBHIL·LA (Servei d’Informació Bibliogràfica i de Documentació d’Història, Llengua, Literatura i Art de Catalunya) que des de 2012 inclou el Fons d’Història Local de Catalunya (FONSHL). Un catàleg bibliogràfic d’accés públic i gratuït sobre història local de Catalunya creat com una iniciativa del Servei de Documentació d’Història Local de Catalunya (SDHLC) de la UAB, sota la direcció del Dr. Borja de Riquer. Aquest servei conté més de 160.000 referències bibliogràfiques d’història local, que quan iniciem aquest projecte (octubre de 2016) conté 326 entrades identificades per l’àmbit geogràfic de Martorell, que tot i ser un nombre elevat, té encara pendents moltes referències.

 

Amb la finalitat de contribuir al creixement i actualització d’aquesta eina, el CEM ha endegat un projecte de creació d’una base de dades bibliogràfica sobre Martorell i els municipis de l’antiga baronia de Castellvell de Rosanes (Abrera, Castellví de Rosanes, Castellbisbal, Sant Andreu de la Barca i Sant Esteve Sesrovires). Una base de dades pública i accessible a través de la pàgina web del CEM, alhora que facilitarà a SIBHIL·LA les noves referències incorporades.

 

Volem que aquesta tasca ajudi els investigadors, serveixi per difondre la història de l’antiga baronia de Castellvell de Rosanes i esperoni la recerca entre els alumnes dels centres d’ensenyament de Martorell i el seu entorn.

 

Aquest projecte és possible gràcies a la col·laboració dels integrants del CEM i de becaris de la UAB. Les persones que ho desitgin també hi poden col·laborar enviant-nos referències a publicacions que no figuren a la base de dades, mitjançant els formularis accessibles des d’aquest lloc web.