apunts num10b


JAUME AMAT I BARGUÉS

Posted in ApuntS núm. 10

Avui per a molts martorellencs el nom de Jaume Amat potser és conegut per la presència de la seva signatura en molts dels esgrafiats que decoren façanes de cases de Martorell. La seva figura, però, és més extensa i polifacètica que la d’aquesta activitat artística.

Jaume Amat i Bargués va néixer a Martorell el 3 de febrer de 1924. Fill de Ramon i Ernesta, era el segon de  tres germans: Cristina, Jaume i Josep.

Va desenvolupar al llarg de la seva vida una intensa labor artística, acompanyada de l'activitat docent en el món de les arts i divulgadora de la història. Entre 1930 i 1936 va cursar els estudis d’ensenyament de primària a l’escola pública de Martorell amb els mestres Servat i Garrit i el 1937 va començar a rebre classes de dibuix de la mà de l’artista Ferran Serra. El 1939 va entrar a treballar a l’empresa Aznar i Betlla, on va aprendre l’ofici de matricer. Hi treballà fins el 1952, si bé deixà la feina temporalment el 1950 per al seu primer pelegrinatge a peu a Roma, que repetiria el 1975. 

A partir de 1953 inicia el seu treball com a mestre de manualitats a les colònies i campaments d’estiu i comença a donar classes de dibuix al seu domicili particular, dedicant-se ja des d’aquest moment plenament a la seva activitat artística, on treballarà la pintura, el dibuix, l’escultura, la ceràmica, els esgrafiats, etc.A partir de 1953 inicia el seu treball com a mestre de manualitats a les colònies i campaments d’estiu i comença a donar classes de dibuix al seu domicili particular, dedicant-se ja des d’aquest moment plenament a la seva activitat artística, on treballarà la pintura, el dibuix, l’escultura, la ceràmica, els esgrafiats, etc.

Va col·laborar com assessor artístic en la instal·lació de la Masia catalana (pavelló de Catalunya) en la IV Feria Internacional del Campo de Madrid, el 1959; entre 1961 i 1962 va participar amb el seu assessorament en les obres de restauració del Pont del Diable; entre 1964 i 1965 col·laborà en els treballs d’excavació de la vil·la romana de Glude – Martorell Enllaç...

La seva passió per la història el va dur a elaborar nombroses il·lustracions d’indrets històrics de Martorell, alguns dels quals han estat editats en forma de làmines pels Museus de Martorell.

Membre fundador del Centre d'Estudis Martorellencs, en va ser president des de 1972 fins a 2003. Aquesta entitat i el conjunt arqueològic de Santa Margarida i Sant Genís de Rocafort van ser motiu d'una estima especial per part seva. Santa Margarida va esdevenir un espai privilegiat on durant més de trenta anys va compartir les inquietuds de la recerca, la incertesa pel futur del jaciment i la il·lusió per veure'l convertit en un punt de referència per a la història de Martorell i per al coneixement i la divulgació de la història, juntament amb l’antic monestir de Sant Genís de Rocafort.Jaume Amat va morir el 23 d’octubre de 2003, als 79 anys. El CEM va acordar aleshores que l’espai de la masia de Santa Margarida dedicat a difondre els resultats de la recerca i al desenvolupament d'activitats formatives en el camp de l'arqueologia i la història, portés el seu nom. 

Aquest any, coincidint amb el quinze aniversari de la seva mort i amb la primera campanya d’excavacions a Sant Genís de Rocafort, volem recordar la seva figura en reconeixement de la seva amistat i de la tasca de sensibilització que va fer en favor de la història i el patrimoni de la vila que tant estimava.

       

Altres webs del CEM

banner SM Baner JAmat Baner Farmacia Baner cami Montserrat