ApuntS núm. 11

EDITORIAL

Posted in ApuntS núm. 11

Gravat 01 smallEl 18 de novembre passat es va inaugurar al Centre d'Interpretació del Patrimoni Històric 'La Caserna' l’exposició MRT segle XVII. Martorell en temps de Joan Cererols, que es podrà visitar fins el 9 de juny. Una exposició que ens aproxima a la història de Martorell al llarg del segle dins el qual va viure el compositor martorellenc Joan Cererols, batejat el 9 de setembre de 1618 a la parròquia de Santa Maria de Martorell, i mort a Montserrat el 27 d’agost de 1680.

FONTS DOCUMENTALS

Posted in ApuntS núm. 11

L’existència del document és paral·lela a la de l’escriptura ja que, precisament, aquesta necessita d’un suport sobre el qual materialitzar-se. Una altra qüestió és la qualitat més o menys efímera d’aquest suport i, en conseqüència, del document. Un fet que dependrà en bona mesura del factor tecnològic i que ens ha dut des del suport lapidari fins a l’electrònic, passant pel pergamí i el paper entre d’altres, superant alhora també el concepte de document assimilat a informació textual.

 

A CASA NOSTRA: Arxiu Parroquial de Santa Maria

Posted in ApuntS núm. 11

L’existència dels arxius parroquials està estretament lligada a l'administració de la parròquia però, especialment, al control dels feligresos. Un control en el qual se superposen els factors religiosos i els econòmics.L’existència dels arxius parroquials està estretament lligada a l'administració de la parròquia però, especialment, al control dels feligresos. Un control en el qual se superposen els factors religiosos i els econòmics.

ARRIBAR ALS ARXIUS, TROBAR ELS DOCUMENTS

Posted in ApuntS núm. 11

Les tècniques de digitalització han generat algunes expectatives que en alguns casos superen el que és recomanable i possible.

Primerament cal remarcar de forma contundent que els problemes de gestió dels documents en una organització o administració no es resolen automàti-cament pel fet de treballar amb docu-ments digitalitzats, substituint el suport paper, ni tampoc simplement pel fet de treballar amb documents digitals. Però aquesta és una qüestió en la qual no ens endinsarem aquí.

 

A CASA NOSTRA: L’ARXIU PARROQUIAL. ARXIU MUNICIPAL DE MARTORELL

Posted in ApuntS núm. 11

És innegable que els arxius juguen un paper essencial en el desenvolupament de la societat contribuint a la constitució, salvaguarda i reconstrucció de la memòria individual i col·lectiva. Els fons documentals constitueixen un patrimoni únic i insubstituïble que donen fe de l’acció humana al llarg de la història. És innegable que els arxius juguen un paper essencial en el desenvolupament de la societat contribuint a la constitució, salvaguarda i reconstrucció de la memòria individual i col·lectiva. Els fons documentals constitueixen un patrimoni únic i insubstituïble que donen fe de l’acció humana al llarg de la història.

A TOCAR DE CASA: Arxiu del Palau - Requesens

Posted in ApuntS núm. 11

La baronia de Castellvell de Rosanes, integrada pels actuals municipis de Martorell, Abrera, Castellbisbal, Sant Andreu de la Barca, Castellví de Rosanes i Sant Esteve Sesrovires, des del seu origen medieval i fins el setembre de 1396, va ser a mans dels Castellvell i els Foix.A partir d'aquesta data va passar a la corona, fins que el 1474 Joan II, contravenint els privilegis concedits per Martí l'Humà, la vengué a Lluís de Requesens i Joan de Soler , el qual n'esdevingué senyor.

Altres webs del CEM

banner SM Baner JAmat Baner Farmacia Baner cami Montserrat