EDITORIAL

Posted in ApuntS núm. 11

Gravat 01 editorialEl 18 de novembre passat es va inaugurar al Centre d'Interpretació del Patrimoni Històric 'La Caserna' l’exposició MRT segle XVII. Martorell en temps de Joan Cererols, que es podrà visitar fins el 9 de juny. Una exposició que ens aproxima a la història de Martorell al llarg del segle dins el qual va viure el compositor martorellenc Joan Cererols, batejat el 9 de setembre de 1618 a la parròquia de Santa Maria de Martorell, i mort a Montserrat el 27 d’agost de 1680.

L’exposició és el resultat d’un intens procés d’investigació, acompanyat després del disseny gràfic i dels recursos audiovisuals que s’hi mostren, amb una voluntat didàctica, però sense renunciar al rigor científic. En aquesta mateixa línia, el tancament de l’exposició es farà coincidir amb la presentació d’una monografia amb informació més extensa i detallada sobre el segle XVII martorellenc.

Encetem així un projecte de llarga durada de recerca i difusió que combinarà propostes expositives, activitats i publicacions sobre els diversos períodes de la història de Martorell, que permetrà actualitzar el coneixement a partir de les fonts històriques ja publicades (veieu els Apunts 3, de novembre de 2016), però també estudiar-ne d’altres d’inèdites, amb un gran potencial informatiu, emprant noves metodologies d’investigació.

Aquest no és l’únic projecte que ens hem platejat per aquest any i els següents. El Pla de recerca i de difusió del patrimoni pel període 2018 – 2021, objecte del conveni amb l’ajuntament de Martorell, inclou altres actuacions, com les excavacions arqueològiques a Sant Genís de Rocafort i a Santa Margarida; l’estudi i documentació del patrimoni que integra el conjunt de l’antiga Farmàcia Bujons; l’elaboració del pla d’actuació per a la definició de continguts per a la difusió del patrimoni històric de Martorell; la realització d’activitats de divulgació sobre el patrimoni històric i natural; la participació en jornades i congressos; etc.

El novembre de 2016 vam dedicar el núm. 3 d’Apunts a la recerca històrica a Martorell, coincidint amb l’exposició de petit format que també vam presentar sobre la mateixa temàtica, dins la celebració de la Setmana de la Ciència.

Allà fèiem referència a les publicacions de diversos historiadors, entre els quals destaquen Fèlix Duran i Cañameras i Bonaventura Pedemonte, tot remarcant, però, l’antiguitat dels seus treballs, que es remunten al primer terç del segle XX.

Si bé amb posterioritat comptem amb publicacions centrades en aspectes puntuals o monogràfics, amb posterioritat a aquests dos autors no s’han desenvolupat investigacions d’una envergadura equivalent, amb voluntat de síntesi. Malgrat el rigor dels seus treballs pel que fa al tractament de les fonts, s’imposa la necessitat de revisar-los i actualitzar-los per dos motius: l’evolució de la metodologia i l’anàlisi històrica, i la disponibilitat de noves fonts documentals que aquests autors no van conèixer o utilitzar o ho van fer de forma molt puntual.

Òbviament el tipus de font disponible per a la recerca històrica depèn en part del període a estudiar, de manera que en alguns casos seran exclusivament arqueològiques, mentre per a altres períodes podem comptar amb fonts escrites, gràfiques i fins hi tot orals.

En aquest número d’Apunts us oferim una aproximació al coneixement de tres arxius fonamentals per a l’estudi de la història de Martorell: un d’origen senyorial, un de municipal i un de parroquial. Deixem de banda la riquesa dels arxius personals, notarials, familiars, d’empreses, etc, que tractarem de forma detinguda en una altra ocasió.

Us convidem, doncs, a descobrir una altra faceta del nostre patrimoni.

Altres webs del CEM

banner SM Baner JAmat Baner Farmacia Baner cami Montserrat