A CASA NOSTRA: Arxiu Parroquial de Santa Maria

Posted in ApuntS núm. 11

L’existència dels arxius parroquials està estretament lligada a l'administració de la parròquia però, especialment, al control dels feligresos. Un control en el qual se superposen els factors religiosos i els econòmics.L’existència dels arxius parroquials està estretament lligada a l'administració de la parròquia però, especialment, al control dels feligresos. Un control en el qual se superposen els factors religiosos i els econòmics.

Cal tenir en compte que durant segles l’accés a alguns sagraments ha estat objecte de tarifes per part de l’Església, com era el cas de matrimonis i enterraments. D’aquests últims també derivaven sovint deixes vinculades a la realització d’oficis en memòria i per a la salvació de l'ànima del difunt, de manera que calia controlar-ne la informació vinculada. En el cas de Catalunya trobem llibres d’enterraments ja al segle XIV .

Tot plegat donarà origen a una diversitat de documents que constituiran el que serà l’arxiu parroquial i que serà explícitament regulat pel concili de Trento, celebrat en aquesta ciutat italiana entre els anys 1545 i 1563. Precisament en la XXIV sessió del concili, de l’11 de novembre de 1563, en relació al sagrament del matrimoni, s’especifica, entre altres qüestions

Altres webs del CEM

banner SM Baner JAmat Baner Farmacia Baner cami Montserrat