ApuntS núm. 17

CEM2020 10 10 002

EDITORIAL

Posted in ApuntS núm. 17

CEM2020 10 10 003Aquest número d’Apunts hauria d’haver vist la llum a finals del mes de juliol passat, coincidint amb el final de les excavacions a Sant Genís de Rocafort i a Santa Margarida i la celebració de la Jornada de Portes Obertes. El context sanitari ha capgirat els plans, de manera que les excavacions arqueològiques en ambdós jaciments s’han vist alterades en el seu calendari o en el seu format, i les Jornades presencials no s’han pogut realitzar. Per això hem preferit esperar a culminar les dues intervencions i fer coincidir la publicació amb la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni, si bé tampoc ho podem fer de manera presencial.

 

ES POT FER: EXCAVAR EN TEMPS DE PANDÈMIA

Posted in ApuntS núm. 17

La irrupció de la pandèmia de la Covid-19 ha trasbalsat l’activitat de la major part dels sectors i les nostres pròpies vides. L’arqueologia no n’ha estat al marge, malgrat que una part de l’activitat es realitzi a l’aire lliure. Tot plegat ens ha obligat a un replantejament del calendari i del format amb què veníem desenvolupant les intervencions anuals a Santa Margarida i Sant Genís de Rocafort. Com hem afrontat la situació? Mirarem d’explicar-vos-ho. Creiem que cal per encoratjar també responsables d’altres projectes a continuar treballant i per si la nostra experiència pot ser d’utilitat.

 

A CASA NOSTRA: Sant Genís de Rocafort 2020

Posted in ApuntS núm. 17

Aquesta III campanya forma part del Projecte de recerca arqueològica integral al Priorat de Rocafort: jaciments de Sant Genís i Santa Margarida (Martorell) 2018 – 2021 i s’ha realitzat entre els dies 7 i 18 de setembre d’enguany, després d’haver ajornat la programació inicial pel mes de maig.

L’excavació fora de l’àmbit de l’església, i especialment en el sector que enguany s’ha començat a excavar, obliga a prendre mesures de seguretat addicional atesa la topografia sobre la qual s’assentava el monestir, distribuït en tres terrasses a diferents nivells. Igualment això dificulta l’evacuació de les terres, que cal anar desplaçant des de les terrasses superiors cap a les inferiors.

 

PAS A PAS: La digitalització a Santa Margarida i Sant Genís de Rocafort

Posted in ApuntS núm. 17

Els treballs d’excavació a Santa Margarida i a Sant Genís de Rocafort s’han complementat aquest 2020 amb l’obtenció de models digitals 3D dels edificis i part del seu entorn mitjançant fotogrametria terrestre i, especialment, amb l’ús d’escàner làser terrestre 3D.
La fotogrametria terrestre

La fotogrametria terrestre es basa en l’ús de la fotografia digital, mitjançant una càmera convencional, portant a terme una cobertura d’imatges de tota la zona que es vol documentar i des de tots els angles de visió. Posteriorment les imatges es processen informàticament per tal d’identificar els punts comuns entre els diferents fotogrames i integrar-les en una única que ja ens proporciona un model 3D.

A CASA NOSTRA: Santa Margarida 2020. XXXIX campanya d’excavació

Posted in ApuntS núm. 17

El treball de camp d’aquesta campanya s’ha desenvolupat entre el 13 i el 31 de juliol de 2020, i s’han concentrat en el sector obert davant la façana principal de l’església romànica de Santa Margarida.

En altres ocasions ja hem fet esment de la complexitat d’aquest jaciment per la llarga cronologia que conté i que es materialitza en una densa estratigrafia que ens transporta des del segle V fins a pràcticament els nostres dies, quan Santa Margarida era una casa de camp al centre d’un seguit de camps plantats de vinya i fruiters.

Altres webs del CEM

banner SM Baner JAmat Baner Farmacia Baner cami Montserrat