ES POT FER: EXCAVAR EN TEMPS DE PANDÈMIA

Posted in ApuntS núm. 17

La irrupció de la pandèmia de la Covid-19 ha trasbalsat l’activitat de la major part dels sectors i les nostres pròpies vides. L’arqueologia no n’ha estat al marge, malgrat que una part de l’activitat es realitzi a l’aire lliure. Tot plegat ens ha obligat a un replantejament del calendari i del format amb què veníem desenvolupant les intervencions anuals a Santa Margarida i Sant Genís de Rocafort. Com hem afrontat la situació? Mirarem d’explicar-vos-ho. Creiem que cal per encoratjar també responsables d’altres projectes a continuar treballant i per si la nostra experiència pot ser d’utilitat.

De primer moment va ser imprescindible alterar el calendari previst ja que durant el mes de maig érem de ple en el període de confinament, quan teníem prevista la primera intervenció de l’any, a Sant Genís de Rocafort. Pel cas de Santa Margarida hem pogut mantenir el calendari, però sense la possibilitat d’incorporar a l’equip estudiants d’arqueologia, els quals sí que van realitzar les pràctiques previstes en el conveni amb la Universitat de Barcelona, però en un format on line, concentrant-les ens les activitats de laboratori a partir del cas real.

A Sant Genís de Rocafort la campanya s’ha dut a terme finalment entre el 7 i el 18 de setembre, amb un equip format pels investigadors del projecte de recerca i els professionals de dues empreses amb les quals desenvolupem projectes de col·laboració en diferents àmbits de l’arqueologia: Sistemes de Gestió de Patrimoni i Qark Arqueología. Per enguany ja s’havia decidit prèviament no comptar amb estudiants en la fase d’excavació que encetàvem en aquesta tercera campanya ateses les condicions de seguretat que exigeixen els sectors a estudiar.

Però com sempre expliquem, el treball de camp constitueix una part de la recerca arqueològica, que té continuïtat en moltes altres operacions: des de la neteja, classificació i estudi de materials, fins a l’elaboració del registre que documenta la intervenció, dels informes i memòries, la publicació d’articles i les propostes de difusió.

Pel que fa a aquestes últimes, les hem concentrat en l’elaboració de diversos vídeos previs i durant el desenvolupament de les campanyes (els trobareu tots al web del CEM: www.infocem.net), ja que l’accés a les excavacions era tancat a les persones alienes a l’equip de treball. En quan al treball de camp, s’ha fet equipats tots amb mascareta, amb un joc d’eines específic, senyalitzat amb un color per a cadascú, i disposant de desinfectant per a les mans. Tot seguint un protocol elaborat prèviament d’acord amb les recomanacions sanitàries. Pel treball als espais de la masia de Santa Margarida, s’ha determinat el nombre de persones màxim que podien acollir i s’han senyalitzat tots ells, a més d’assegurar una ventilació adequada.

Tot plegat, malgrat les incomoditats, ens ha permès assolir els objectius que ens havíem marcat pel treball de camp en aquest 2020, i fer-ho de forma segura.

Altres webs del CEM

banner SM Baner JAmat Baner Farmacia Baner cami Montserrat