ApuntS núm. 18

Apunts Butlleti CEM 18 1

EDITORIAL

Posted in ApuntS núm. 18

CEM 2020 12 31 002Just coincidint amb el final de l’any 2020 i a les portes del 2021 publiquem aquest nou número del nostre butlletí. Un moment idoni per recapitular com ha estat l’any que s’acaba i com des del CEM encarem el que és a punt de començar.

És ja un tòpic dir que el 2020 ha estat especial en tots els sentits i ha capgirat bona part del que teníem programat. Malgrat això, estem satisfets de com hem pogut superar les limitacions derivades de les mesures sanitàries i dur a terme els treballs de recerca programats i desenvolupar un pla de difusió que vam haver de replantejar per adequar-lo a un entorn online que no ens desconnectés d’aquelles persones que participen de les nostres propostes.

 

 

Pas a pas: Martorell vist pels excursionistes del segle XIX

Posted in ApuntS núm. 18

Alfred Mauri Martí

Barri a barri. La construcció urbana de Martorell és fruit d’un llarg procés que comença al segle XI amb un primer nucli que s’articula a banda i banda del camí, en el tram entre el riu Anoia i l’actual plaça de l’església, que progressivament s’estendrà fins a tocar el Llobregat, en direcció al Pont del Diable i el Congost. El nom original de cada carrer ens ho recorda, especialment l’anomenat ja al segle XVII com a carrer Nou (actual de Pere Puig).

 

 

 

 

L’anàlisi arqueològica del paisatge

Posted in ApuntS núm. 18

Alfred Mauri Martí

Cada vegada es més sòlid el trencament amb una recerca històrica que parcel·lava el coneixement segons les fonts utilitzades (estudis documentals, arqueològics, artístics, et.), en benefici d’una necessària integració de la informació més enllà de la disciplina que la proporciona. L’arqueologia del paisatge ha contribuït de forma considerable a aquest procés, que de fet ha dut a una certa dissolució d’ella mateixa. Avui la recerca històrica integra el paisatge i l’analitza amb metodologia arqueològica, el que no significa la seva excavació física, sinó la identificació i documentació de les traces que cada període hi ha deixat i encara són perceptibles actualment en el territori o que les hi podem ubicar a partir de la informació proporcionada per altres fonts (documentals, gràfiques, orals, etc.).

 

 

 

Altres webs del CEM

banner SM Baner JAmat Baner Farmacia Baner cami Montserrat