Slider


El Castellvell de Rosanes, conegut també com a castell de Sant Jaume, va ser en època medieval la capçalera de la baronia que pren el mateix nom que la fortificació i que incloïa els territoris dels actuals municipis de Castellví de Rosanes, Abrera, Castellbisbal, Martorell, Sant Andreu de la Barca i Sant Esteve Sesrovires.

El 1714 va ser destruït a mans de les tropes felipistes. Aquesta exposició la vam produir el 2014 amb la intenció d'esperonar un canvi pel que fa a l'atenció que fins ara han merescut la conservació i la difusió del monument. Un desig que ja va ser motivació per a Bonaventura Pedemonte, historiador destacat de la baronia:

Aquestes són part de les paraules de l'autor al pròleg de la seva obra Notes per a la història de la baronia de Castellvell de Rosanes:

“Sobre les runes del Castellvell de Rosanes vàreig proposar-me un dia inquirir llur passat, i la investigació per mi realitzada va estar arxivada quinze anys, fins avui, que em permeto donar a la impremta alguns documents per formar sa història, que és la de la Baronia de Castellvell de Rosanes...” [...] “En conèixer la història del Castellvell, la seva gran història, tan íntimament enllaçada amb la de la nostra ciutat de Barcelona, causa encara més tristesa en contemplar aquelles antigues ruïnes, tan sens pietat tractades, puix des que les coneguí han sofert importants desfiguracions i han estat víctimes d'excavacions de cobejosos en busca de tresors tal volta imaginaris. Profanació que als municipis del que fou un dia Baronia, amb la cooperació del de Barcelona, haurien hagut d'evitar, com en altre temps, guardant-les, convertint aquell lloc en un parc natural on fossin sos restes i son emplaçament degudament vigilats.”

Malauradament avui el castell segueix en l'oblit, immers en un procés de destrucció progressiva.

Us convidem a recórrer la nostra sala d'exposicions virtual i descobrir la història d'aquest monument i la seva importància dins la història de Catalunya. Hi podeu accedir clicant en aquest enllaç.

(Per a desplaçar-vos per l'exposició utilitzeu els controls que us apareixen al peu de la pantalla)

Altres webs del CEM

banner SM Baner JAmat Baner Farmacia Baner cami Montserrat