Slider


Ago06

Notícies de Martorell es fa ressò dels audiovisuals i el recorregut virtual de la campanya d'enguany a Santa Margarida

"Varis audiovisuals i un recorregut virtual clouen una atípica campanya d’excavacions a Santa Margarida"

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) va cloure divendres les excavacions al jaciment de Santa Margarida publicant el darrer vídeo explicatiu dels treballs i un sistema virtual de visita en 360 graus. L’entitat ha apropat així les troballes als visitants davant la impossibilitat de celebrar la jornada de portes obertes. L’equip d’arqueòlegs ha desenterrat murs que podrien datar d’entre els segles V i VII de la nostra era.

Jul13

Campanya d'excavacions SM2020

Gramp 2020 07 13 005l dilluns 13 de juliol hem donat inici a la campanya d'excavacions de 2020 al jaciment arqueològic de Santa Margarida, Per poder dur-la a terme d'acord amb les recomanacions sanitàries vigents hem hagut d'adaptar-nos a una nova manera de treballar i fer-ho amb un equip configurat de manera diferent de l'habitual. Tampoc ens serà possible celebrar la Jornada de Portes Obertes que fem habitualment al finalitzar la campanya.

Mayo30

Explorant un territori desconegut

CEM2020 05 30 019 En el butlletí núm 15, presentat el passat mes de febrer, exposàvem les línies mestres de la programació d’acti-vitats per aquest 2020. El confinament ens ha dut necessàriament a un replan-tejament, en uns casos posant noves dates a algunes actuacions, com la cam-panya d’excavacions a Sant Genís de Rocafort, prevista per aquest mes de maig; en altres replantejant la forma com s’executarà, com és el cas de l’excavació a Santa Margarida i, finalment i per altres propostes, la seva anul·lació per a reprogramar-les potser més endavant. Especialment afectades han estat les propostes que teníem previstes coincidint amb la celebració de la diada de Sant Jordi, la Fira o la Nit dels Museus, en col·laboració amb Mu-seus de Martorell, i un nou itinerari geològic.

Ene25

Quan Martorell no hi era. Itinerari geològic IV. MAGMA i MINERIA

Prop d'una cinquantena de persones ha pres part aquest matí en la 4a sortida 'Quan Martorell no hi era' sota la temàtica 'Magma i mineria', organitzat pel Centre d'Estudis Martorellencs. El cicle d'avui ha recorregut la serra de l'Ataix, la Font de Can Pastaller, el socavón San Eusebio, la Font Blanca i les Mines de Plom. 

Sep29

Itinerari geològic III

El 28 de setembre es va realitzar un nou itinerari geològic a l’entorn de Martorell, dins l’activitat Quan Marto-rell no hi era, el qual va discórrer per la barriada del Pou del Merli, entre el terme municipal de Martorell i de Sant Esteve Sesrovires, per tal de revisar la geologia singular de la zona i observar els materials sedimentaris d’un període en el qual es va donar una progressió de la mar Mediterrània cap a l’interior, arribant a les nostres terres. També es van posar en relació els dife-rents tipus de sòls i de la vinya a la zona de Martorell, amb una xerrada i un tast de vins a la masia de Santa Margarida comparant-los segons els tipus de roca on havien estat cultivades les vinyes. L’activitat va estar a càrrec dels geòlegs Josep Maria Tella i Moisès Boixadera.

Ago05

Lateral sud de l'església de Santa Margarida

Una correcta lectura del paraments ens aporta molta informació a l'hora de determinar i seqüenciar l'evolució històrica de qualsevol estructura o jaciment. En aquest cas en concret, us mostrem el lateral sud de l'església de Santa Margarida, on la seqüència és realment sorprenent i abarca prop de 1500 anys d'història! Amb el nou model làser 3D que estem preparant podrem fer, sens dubte, una representació molt més acurada.

Mayo30

Recerca en temps de confinament

CEM2020 05 30 022 Participació en jornades i congressosParticipació en jornades i congressos | Publicacions | Treball de laboratori

A banda de l’activitat de divulgació, el confinament en cap cas no ha significat la paralització de la recerca al CEM, preparant la participació en jornades i congressos en els quals estarem presents i que, tot i que en alguns casos han modificat les seves dates de cele-bració, segueixen el seu procés orga-nitzatiu: II Congreso Nacional de Arqueo-logía Profesional, a Saragossa; Workshop sobre inteligencia híbrida para tareas de procesamiento del lenguaje natural, ECAI 2020, a Santiago de Compostela; XVI Reunió Tècnica Conservació-Restauració, a Barcelona.

Mayo04

Avui teníem marcat en el calendari l'inici de la intervenció arqueològica a Sant Genís de Rocafort

CEM 2020 05 04 001Avui teníem marcat en el calendari l'inici de la intervenció arqueològica a Sant Genís de Rocafort. Coordinada pel Centre d'Estudis Martorellencs i amb la participació de les empreses del sector Sistemes de Gestió de Patrimoni SCCL i QarK Arqueología S.L., tenia projectada l'excavació de la terrassa intermèdia de la zona Sud.

Desgraciadament, les circumstàncies actuals no permeten realitzar la intervenció. Tant bon punt es donin les condicions de seguretat adequades, preveiem dur a terme el treball de camp, comptant amb el suport continuat de l'ajuntament de Martorell i la Generalitat. Mentre seguirem avançant en el treball de laboratori i en la difusió dels resultats obtinguts en campanyes anteriors.

De moment us deixem de nou l'enllaç a la visita virtual de la expo de Sant Genís

Oct20

Visita de la Societat Catalana d’Arqueologia

El 19 d’octubre membres de la Societat Catalana d’Arqueologia, acompanyats de la presidenta de l'entitat, la Dra. M Àngels Petit, van visitar el jaciment de Santa Margarida. El grup va ser guiat per la Dra. Rosario Navarro, presidenta del CEM i codirectora de l’excavació en aquest jaciment.

Posteriorment van prosseguir el seu iti-nerari per a visitar l'Abric Romaní, a Capellades.El 19 d’octubre membres de la Societat Catalana d’Arqueologia, acompanyats de la presidenta de l'entitat, la Dra. M Àngels Petit, van visitar el jaciment de Santa Margarida. El grup va ser guiat per la Dra. Rosario Navarro, presidenta del CEM i codirectora de l’excavació en aquest jaciment. Posteriorment van prosseguir el seu iti-nerari per a visitar l'Abric Romaní, a Capellades.

Sep18

Participació a l’EMAC 2019

Entre els dies 16 i 18 de Setembre, la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona ha estat la seu de la 15a edició de l’European Meeting on Ancient Ceramics (EMAC 2019). Els investigadors del GRAMP, en col·laboració amb el Centre d’Estudis Martorellencs, s’hi han fet presents amb la presentació del pòster titulat “Sampling strategies via statistical exploitation of morphometric data: Maximizing the assets of petrographic examination for a chronological review at the medieval town of Martorell (Barcelona, Spain)”, a la sessió en honor de Mike Baxter.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>  

Altres webs del CEM

banner SM Baner JAmat Baner Farmacia Baner cami Montserrat