Slider


Nov01

QUAN MARTORELL NO HI ERA. Itinerari geològic V

41ae3e87 5d5a 6cc6 2b35 f28ab7802df5Torrent de Llops 6 de novembre de 2021 (Sortida a les 9:30 h des de l'estació Enllaç de FGC)Cal inscripció prèvia a través del formulari, oberta fin els 5 de novembre.

Després d'aquesta llarga pausa obligada, reprenem els itineraris geològics a Martorell.

L’objecte principal d'aquesta nova proposta és conèixer el torrent de Llops, per on s’encaixa i les fonts que el voregen (afavorint l’assentament d’una vil·la romana), amb l’atractiu de poder entrar a visitar una mina d’aigua i fer una passejada pel Parc Forestal de Can Cases.
 
L’itinerari de la sortida discorre pel torrent de Llops, amb sortida des de l’estació Enllaç anant pel “damunt” del calaix de l’AVE. Aquesta infraestructura ha modificat  la traça de la llera del torrent en diferents indrets, a la vegada que aquest es veu travessat per diferents ponts i túnels (RENFE, Autovia, SEAT,...). 
 
Seguirem la traça actual del torrent fins entrar al Parc de Can Cases on s’explicarà l’estructura geològica general i per on discorre el torrent, podent tocar els diferents materials del Miocè (Terciari superior) que reomplen la Depressió del Vallès:  Uns són de deposició continental i altres de deposició marina, unes vegades amb contacte per fractura i altres amb contacte estratigràfic concordant.
 
Passarem per una estructura hidràulica de desguàs de pluvials de SEAT i arribarem a les fonts del Picot i la Font de Can Cases. Seguirem torrent amunt veient els diferents materials geològics, fins arribar a la Font de la Mina de Can Cases. En aquesta font es farà una parada llarga durant la qual es podrà accedir a l’interior de la mina d’aigua amb explicació del funcionament hidràulic de la font. Es farà en grups molt reduïts (màxim 3 persones) i, mentre es van fent les visites a la mina, es pot  aprofitar per esmorzar. Es faran diferents explicacions (planta, fauna, ...) i en dos grups es visitarà una presa d’aigua i unes cabanes excavades en el rocam (itinerari secundari). Es continuarà fent el retorn pel camí de la banda nord del parc fins arribar a l’aparcament principal i es continuarà fins arribar a la Font del Mamut. En aquest punt es farà una explicació de terrasses fluvials i de l’origen de la font i el model hidràulic que se li atribueix, així com la seva relació amb la vil·la romana. Correspon al punt d’acabada de la sortida.
 
Dins del recorregut hi haurà diferents xerrades sobre punts històrics i de vegetació, flora i fauna.
 

Itinerari a càrrec de:
Josep Maria Tella i Pedro Muñoz, geòlegs. 

Continguts complementaris a càrrec de:
Alfred Mauri (historiador); Alfred Bellés (educador ambiental); Xavier Folqué (FemNatura).

Altres webs del CEM

banner SM Baner JAmat Baner Farmacia Baner cami Montserrat